Video nadzor ili alarm?

Kada želimo da zaštitimo imovinu odmah pomislimo na dva moguća rešenja: video nadzor i alarmni sistem. Hajde da analiziramo njihovu primenu i efikasnost kako bi Vam pomogli da donesete pravu odluku o načinu zaštite prostora i vrednosti koje želite da obezbedite.

Video nadzor će Vam omogućiti da znate šta se dešava u Vašoj kući i oko kuće. Po povratku sa posla moći ćete da pregledate snimak, tako ćete saznati kada su Vam deca došla iz škole, da li su ručala i ko je bio od njihovog društva. Videćete ko prolazi oko kuće i ko se zadržava i razgleda. Takođe, svaki provalnik će dobro razmisliti pre nego što uđe u objekat na kome se nalazi kamera. Moderniji video nadzori imaju aplikacije pomoću kojih možete pratiti vaše kamere preko PC-a, Smartphone-a i Tableta.

Ali zapamtite, video nadzor sam po sebi Vam neće spasiti imovinu. Postoji jednostavan razlog: fizički je nemoguće pratiti 24 časa svaku od postavljenih kamera. Smart kamera koje uključuju alarm na bazi pokreta ili termovizije, a razlikuju čoveka od ptice, miša ili neke veće životinje, postoje ali prosečan Srbin ne želi da čuje njihovu cenu. Međutim svi kvalitetniji video nadzori pristupačnih cena imaju mogućnost proširenja i integracije sa ostalim rešenjima tehničke zaštite stambenog objekta.

Da bi mogli dalje da se bavimo analizom moramo da shvatimo najvažniju stvar: najjeftiniji video sistemi koji se nude preko interneta pod parolom “ugradi sam” napraviće nam više problema i glavobolja nego koristi. Osim loše rešenog napajanja, katastrofalne rezolucije slike i teškog upravljanja, postoji još jedan problem: lopovi sami organizuju prodaje ovakvih video sistema, tipuju adrese naručioca i onda vrše pljačke objekta na kojima su postavljeni jer poseduju univerzalne šifre za deaktivaciju sistema. Nemojte nikada ugrađivati sigurnosni sistem, ako nemate ugovor sa registrovanim i licenciranim pravnim licem koje vrši instalaciju i servis!

Alarmni sistem je još uvek najpouzdaniji sistem zaštite lične imovine jer objedinjuje senzore pokreta, loma stakla, dima, gasa, vode, temperature… koji aktiviraju alarm u datim okolnostima. Da bi se zaštitili od provalne krađe definitivno je najpotrebnije ugraditi alarmni sistem. Alarmni sistem je jednostavno i efikasno rešenje kojim ćete lako upravljati. Za vrlo kratko vreme pravilno korišćenje alarmnog sistema postaje deo Vašeg svakodnevnog života. Pokrivanje svih vrata i prozora senzorima pokreta nije obavezno. Alarmni senzori pokreta pokrivaju celu prostoriju, tako da ulazak provalnika kroz bilo koji prolaz izaziva aktiviranje alarma i uključenje sirene koja može biti spoljna ili unutrašnja.

Ali postoji veliko ALI šta se dešava kada nestane struje? Kada se istroši baterija bežičnog senzora? Kada se aktivira lažni alarm? Kada provalnik onesposobi sirenu? Kada se menja i koliki je vek akumulatora sirene?

To su samo neka od mnogo pitanja na koja moramo znati odgovore da bi bili potpuno sigurni. Da dodamo još jednu činjenicu: niko više ne obraća pažnju na zvuk alarmne sirene jer su lažni alarmi veoma česti, a u poslednje vreme čujemo ih sa svih strana. Svi su oguglali na taj zvuk i brzo shvatamo da naš brižljivo birani alarmni sistem postaje samo skupa žviždaljka.

Postoji još jedan, najveći problem vezan za video nadzor i alarmni sistem: Šta se dešava kada otputujemo na duže vreme, ko onda prati i nadgleda naš sigurnosni sistem?!

Odgovor je jednostavan: rešenje je povezivanje alarmnog sistema i video nadzora sa monitoring centrom.

Šta je monitoring centar?

Monitoring centar radi 24 sata, 7 dana u nedelji, 366 dana u godini. Dežurna služba reagovaće momentalno po aktiviranju Vašeg alarmnog sistema, a u skladu sa protokolom koji Vi odredite prilikom sklapanja ugovora. Monitoring sistem prepoznaje tri glavna stanja alarmnog sigurnosnog sistema:

  1. Alarmno stanje – u momentu uzbune alarmnog sistema operateri tačno znaju koja zona objekta je povređena (u kojoj prostoriji se uključio senzor), i znaju da razlikuju lažnu od prave uzbune. U slučaju lažne uzbune daljinski proveravaju i saniraju sistem, a u slučaju prave reaguju po protokolu koji je ranije utvrđen sa korisnikom: obaveštavaju vlasnika, ili šalju angažovano fizičko obezbeđenje na lice mesta… ili zovu nadležne državne organe (policiju, vatrogasce, hitnu pomoć)… Korisnik usluge monitoring centra redovno dobija izveštaje o svim alarmnim stanjima.
  2. Normalno stanje alarmnog sistema – opareteri preko softvera dobijaju informacije o tačnom vremenu uključivanja i isključivanja alarmnog sistema u objektima od strane ovlašćenih korisnika. Po korisničkim šiframa tačno se zna ko je i kad uključio alarm. U slučaju da se alarm ne uključuje po protokolu koji je unapred utvrđen sa korisnikom usluge (uključivanje u određeno vreme celog alarma ili oderđenih zona objekta) operater obaveštava nadležnu osobu SMS-om ili telefonskim pozivom.
  3. Servisno stanje alarma – alarmni sistem u komunikaciji sa softverom monitoring centra sam prijavljuje softverske ili hardverske probleme, sve probleme vezane za napajanje, za stanje baterija ili akumulatora. Ovi podaci koriste operaterima da na vreme pošalju ekipu za servis alarmnog sistema ili da u momentu spreče sabotažu celog sistema ili njegovog dela.
Kako se video nadzor uklapa u koncept monitoring centra?

Svi kvalitetni video nadzori pristupačni građanima Srbije imaju mogućnost integracije sa monitoring centrom. Celom sistemu to daje dodatnu sigurnosnu opciju koja se zove „video verifikacija alarmnog stanja“ pomoću koje operateri imaju dodatnu potvrdu lažne ili prave uzbune alarma. Video nadzor koji nije povezan sa senzorskim alarmnim sistemom nikoga nije uspešno zaštitio od provalne krađe, jer dežurni operateri reaguju na alarmna stanja senzora, a ne na video sa monitora.

Na kraju, koliko para treba odvojiti da bi postigli ovakav nivo bezbednosti?

Postoji mišljnje koje verovatno datira od dana pojave prvih alarmnih sistema, a ono glasi: bezbednost je jako skupa! To danas nije tačno, naprotiv, bezbednost nikada nije bila jeftinija. Junior security doo je društveno odgovorna kompanija, iza sebe imamo dvadeset godina iskustva i 12.000 ugrađenih sistema, želimo da doprinesemo dobrobiti našeg društva tako što ćemo povećati nivo svesti o bezbednosti svakog pojedinca i formirati cene naših usluga tako da su pristupačne što većem broju stanovnika Srbije. Naša dva najpopularnija sistema SUPER GUARD3 i SUPER GUARD3 GPRS koštaju 2.000,00 odnosno 3.000,00 din + PDV mesečno. Mi naše sisteme dajemo građanima i pravnim licima širom Srbije na korišćenje, servisiramo ih i vršimo nadzor preko našeg monitoring centra sve vreme dok traje ugovorni odnos sa korisnikom. Mislim da naše cene sve govore, naravno ovo su osnovni paketi, a svi korisnici koji to žele u zavisnosti od potreba obezbeđenja objekta sistem mogu nadograditi video nadzorom, daljinskim upravljanjem, magnetnim senzorima, senzorima loma stakla, većim brojem senzora pokreta, ugradnjom spoljne sirene, panik tasterom, senzorima gasa, vode, temperature i dima, interfonom…

Posle ove iscrpne analize vreme je da zaključimo: ako uzmemo u obzir da alarmni sistem u kompletu sa monitoringom košta koliko i usluga bilo kojeg kablovskog TV operatera ili mesečni račun mobilnog telefona, treba dobro da se zamislimo i postavimo sebi pitanje: Da li želimo mirno da spavamo sa svojom porodicom u svom toplom domu ili da strepimo svaki put kad napuštamo kuću ili padne noć? Ako razlika između prvog i drugog psihičkog stanja košta 2.000,00 din + PDV, suviše je očigledno da se odgovor sam nameće.

PRODAJA I DISTRIBUCIJA:

marketing@juniorsecurity.co.rs
+381 (0)23 236 634
+381 (0)60 60 20 502