Neko nas posmatra…

Neko nas posmatra…

Kada kažete ČUVAR, šta vam prvo padne na pamet? Dabome – markantan, ozbiljan dasa u uniformi pored koga ne može ni muva da proleti a da ga prethodno nije pitala za dozvolu za prelet. Zadatak tog čuvara kojeg ste zamislili je da, naravno, čuva osobu ili imovinu i da garantuje njihovu bezbednost.

Na žalost, ovde ćemo morati da vam srušimo Sneška i kažemo vam da čuvar uopšte više ne mora da bude od krvi i mesa! Da, dobro ste čuli – ne mora da bude živ čovek! Kako sad to, pitate se vi? Pažljivo pročitajte ono što sledi i saznaćete…

Neuobičajen zahtev

Nedavno je na adresu nas u Junior Security-ju stigao pomalo neobičan zahtev. Direktor jedne građevinske firme obratio nam se sa željom da mu, kako znamo i umemo, pomognemo sa naizgled nerešivim problemom koji ga je sprečavao da posao radi na najbolji način. Na gradilištima te firme redovno su korišćene usluge čuvarske službe sa ciljem sprečavanja krađe građevinskog materijala i opreme. Dobro, reći ćete sada, kakve to probleme može da pravi? E, ako ste stvarno to rekli – grdno ste pogrešili!

Tokom godina angažovanja tih čuvara, direktor i njegovi saradnici utvrdili su da se krađe nisu smanjile već i povećale! Ionako visoki troškovi koji su pratili ovaj vid obezbeđenja gradilišta, sada su otišli u nebo jer su čuvari u većini slučajeva poprilično traljavo radili svoj posao, kasnili, spavali tokom smene, a često su i bili u talu sa lopovima, pa su malkice žmurili na oba oka dok je skupoceni materijal odlazio sa gradilišta u nepoznatom pravcu… Direktor nam je objasnio da je njegova najveća želja da sve ono što ostavi uveče pored temelja zgrade, ujutru tamo i zatekne!

Ali, tu nije kraj… Nezainteresovanost čuvara za posao koji im je poveren dopao se i građevinskim radnicima, pa su i oni počeli da kasne na posao, ignorišu stroga građevinska pravila o bezbednosti na gradilištu, a bilo je i slučajeva da se nekima od njih više dopalo da testerišu u snu nego pravom testerom tokom radnog vremena! Naravno, navedene situacije dovodile su neminovno do kašnjenja sa radovima, probijanja rokova i stvaranja potpuno bespotrebnih troškova.

Kada je sve to sabrao, direktor se prosto oduzeo i odlučio da rešenje potraži kod nas u Junior Security-ju. Rešenje koje smo mu mi ponudili bilo je – obezbeđenje gradilišta stambene zgrade od mogućih upada neželjenih osoba bez potrebe angažovanja čuvarske službe! Osmeh na licu našeg budućeg klijenta rekao nam je da smo bili na pravom putu…

Od temelja do krova

Da ne bude zabune, ništa nije rešeno odmah. Taman posla. Nakon što smo pažljivo saslušali direktora, zadali smo sebi projektni zadatak kako bismo na najprihvatljiviji način predloženo pretvorili u urađeno. Dakle, cilj je sačuvati skupoceni građevinski materijal, opremu i alat i ujedno smanjiti troškove obezbeđenja gradilišta uz maksimalnu efikasnost. Na kraju krajeva, složićete se da su problemi sa kojima se direktor suočio bili veoma ozbiljni i da su stoga zahtevali ovako ozbiljnu analizu…

Na jednom od sledećih susreta, naš stručni tim prezentovao je predlog rešenja koje je podrazumevalo ugradnju bežičnog alarmnog sistema najnovije generacije sa senzorima velikog dometa koji će se postaviti na kritičnim mestima na gradilištu i pokriti mrtve uglove, ulaz i izlaz na gradilište i skladište građevinske opreme, sigurna detekcija povrede štićenog prostora i momentalna dojava alarmnog događaja u naš monitoring centar.

Ugradnjom sistema video nadzora sa UltraHD kamerama na mestima gde će vidno polje pokrivati prostor koji pokrivaju i alarmni senzori, obezbedili smo uslugu video verifikacije koja nam omogućava da u slučaju detekcije pokreta od strane alarmnih senzora, istog trenutka proverimo sliku sa kamera u realnom vremenu i utvrdimo da li je došlo do neovlašćenog ulaska u štićeni prostor (ili ne).

Završni deo našeg rešenja ili final touch bio je instalacija razglasnog sistema sa daljinskim pristupom. Ova sjajna inovacija omogućava nam da u realnom vremenu upozorimo osobe koje su neovlašćeno ušle u štićeni prostor da interventna jedinica stiže na lice mesta. Na ovaj način, bezbednost gradilišta popela se na još viši nivo…

Smanjeni troškovi, povećana bezbednost

Kada je sve navedeno iz statusa predloženog prešlo u status urađenog, u prvo vreme nismo primetili bilo kakve promene što se tiče odnosa prema poslu momaka koji su radili na gradilištu. Tokom prvih mesec – dva od ugradnje, česti su bili noćni upadi raznog polusveta, od lopova preko narkomana, pa čak i migranata, čija je jedina namera bila da nešto ukradu i dođu do lake love.

Svaki put kada bi do toga došlo, operater monitoring centra je preko razglasa upozoravao te osobe i oni su momentalno napuštali štićeni prostor. Ruku na srce, bilo je i slučajnih prolaznika koji su greškom ulazili na gradilište i pravili problem aktivirajući senzore pokreta i spoljne alarmne sirene koja je uznemiravala komšije bez razloga.
Ali dobro, svaka slučajnost se prašta, zar ne?


Direktor i šef gradilišta iskoristili su sve benefite video kamera i snimaka sa njih kako bi utvrdili koji su to majstori i radnici koji kasne na posao, prave bespotrebno dugačke pauze, besomučno telefoniraju uz obaveznu šetnju po gradilištu, treskaju alat gde im se ćefne, šlem koriste isključivo za selfije i slično.

Sa informacijama koje im je obezbedila naša oprema, povratak na standarde profesionalne građevinske firme, čiji zaposleni poštuju radno vreme, sredstva za rad i pravila za rad na gradilištima, bio je brz i jednostavan. Već nakon dva meseca od instaliranja video-nadzornog sistema, kašnjenje na posao svedeno je na nivo statističke greške, radovi su postali još kvalitetniji, neovlašćenih upada nije bilo uopšte, a ni radnici više nisu nosili posao kući jer su bili svesni da postoje kamere na mestu na kojem se gradi. Naravno, logičan sled stvari je da rokovi više nisu bili nemoguća misija, što je samom investitoru donelo dosta uštede i mogućnost da pokrene neka nova gradilišta i uposli neke nove vredne momke…